Basisverzekering? Deze 3 zorgverzekeringen kan je kiezen!

Basisverzekering? Deze 3 zorgverzekeringen kan je kiezen!

Op het moment dat je je gaat verdiepen in de zorgverzekering, en of je wilt overstappen begin dan bij het aller belangrijke. Kies je een natura of restitutie zorgverzekering? Wat de onderlinge verschillen zijn, en wat je zelfs als 3e keuze hebt vind je hier.

De basiszorgverzekering in 2023

Zoals gezegd zijn er meerdere polisvormen welke breed aangeboden worden door de zorgverzekeraars. Eerst de overeenkomsten en verschillen tussen de natura en restitutie.

Naturapolis

Deze polis is veruit de goedkopere. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

* Selectief aantal Nederlandse ziekenhuizen gecontracteerd, en soms zelfs enkele afdelingen in het ziekenhuis niet.

* Bij contract ontvangt je zorgverzekeraar de factuur van de zorgkosten, bij niet gecontracteerd ontvang je deze zelf. Vervolgens kan je deze indienen bij je verzekeraar en een deel ervan terug halen.

* Apotheken zijn niet allemaal gecontracteerd.

* GGZ beperkte locaties.

* Klinieken en zelfstandige behandelcentra deels onder contract.

De conclusie is, dat in zijn totaliteit er absoluut geen volwaarde polis is. Toch betekent dat zeker niet dat je niet goed geholpen wordt, of dat je een tekortkoming in je polis hebt. Wellicht zijn bij, de door jou gekozen naturapolis in 2023, de zorgverleners waar jij gebruik van maakt gewoon contracteert. En is dat niet zo dan wordt, afhankelijk van de polis, 60% tot 80% van het marktconforme tarief vergoed. De overige kosten vallen dan onder de eigen bijdrage.

Restitutiepolis

Deze polis is circa 20 euro duurder in 2023. Een vergelijking de naturapolis zijn dit de belangrijkste kenmerken.

* Alle of bijna alle ziekenhuizen gecontracteerd

* Je zorgverzekeraar betaald ook bij niet gecontracteerde zorg in Nederland de volledige nota. Dit volgens de wettelijke regels volgens de basisverzekering.

* Apotheken, de gehele GGZ, klinieken en zelfstandige behandelcentra zijn ook óf gecontracteerd óf worden volledig vergoed volgens de basisverzekering.

Hierbij is duidelijk dat de restitutiepolis veel completer is dan de naturapolis.

Alternatief: de combinatieverzekering

Met een combinatieverzekering is er een combinatie van deze 2 polissen. De kenmerken van de combinatiepolis zijn als volgt:

* Alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd, dus ook alle afdelingen.

* Overige zorg is ruim gecontracteerd en wordt anders voor via 80% van het marktconforme tarief vergoed.

De combinatiepolis is voor 2023 enorm in opkomst. Dat komt omdat de meest voordelige naturapolissen zijn beperkt, en de restitutiepolissen veel minder breed aangeboden worden. Het aanbod verplaatst zich meer naar het middensegment.

Door je zorgverzekering te vergelijken bij een vergelijkingssite komen er verschillende polissen naar buiten. Bijvoorbeeld de Consumentenbond biedt de mogelijkheid om te zoeken naar gecontracteerde zorg. Wél is het zo dat het eind december pas echt duidelijk is welke contracten er afgesloten zijn. Overstappen van zorgverzekering kan je dan ook het beste in de laatste dagen van het jaar doen.