Raambekleding? Gordijnen voor bij je shutters!

Raambekleding? Gordijnen voor bij je shutters!

In sommige woningen zijn shutters niet compleet zonder extra sfeervolle gordijnen. Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van de inrichting van elke kamer. Ze bieden privacy, bescherming tegen zonlicht en voegen ook stijl en sfeer toe aan de ruimte. Maar het uitzoeken en ophangen van gordijnen kan soms overweldigend zijn. Daarom geven we in deze blog enkele tips om het proces gemakkelijker te maken.

1. Bepaal de functie van de gordijnen

Voordat je op zoek gaat naar gordijnen, is het belangrijk om te bepalen wat de functie van de gordijnen in de kamer zal zijn. Wil je bijvoorbeeld dat ze puur decoratief zijn of moeten ze ook de kamer verduisteren? Wanneer je dit hebt bepaald, kun je gerichter zoeken naar gordijnen die passen bij jouw wensen.

2. Meet de juiste maten op

Het is belangrijk om de juiste maten op te meten voordat je gordijnen koopt. Meet de hoogte en breedte van het raam en voeg daar indien gewenst enkele centimeters aan toe om ervoor te zorgen dat de gordijnen voldoende dekking bieden. Als je wilt dat de gordijnen de kamer verduisteren, meet dan ook de hoogte van het raam vanaf de grond tot aan de bovenkant van het raam. Zo kun je kijken welke lengte gordijnen je nodig hebt.

3. Kies het juiste type gordijn

Er zijn veel verschillende soorten gordijnen, van transparant tot verduisterend. Kies het juiste type gordijn op basis van de functie die je voor ogen hebt. Zo zijn transparante gordijnen bijvoorbeeld ideaal om privacy te bieden zonder te veel licht te blokkeren, terwijl verduisterende gordijnen perfect zijn voor slaapkamers waar volledige duisternis gewenst is.

4. Kies een geschikte stof

De stof van het gordijn bepaalt niet alleen het uiterlijk ervan, maar heeft ook invloed op de manier waarop het gordijn valt en zijn functionaliteit. Lichte stoffen zoals katoen en linnen zorgen voor een luchtig en zomers gevoel, terwijl zwaardere stoffen zoals fluweel en velours zorgen voor een warmere en meer luxueuze sfeer.

5. Overweeg de kleur en het patroon

De kleur en het patroon van de gordijnen zijn belangrijk omdat ze kunnen bijdragen aan de sfeer en stijl van de kamer. Als je een rustgevende sfeer wilt creëren, kies dan voor zachte tinten zoals pastelkleuren of neutrale kleuren. Wil je meer opvallende gordijnen, dan kun je kiezen voor felle kleuren of een gedurfd patroon.

6. Kies de juiste ophangmethode

Er zijn verschillende manieren om gordijnen op te hangen, van gordijnrails tot roedes. Kies de juiste ophangmethode op basis van de stijl van de kamer en het type gordijn.

Met de juiste gordijnen kun je een ruimte helemaal afmaken en zorgen voor de juiste sfeer. Ze zullen prachtig in je woonkamer staan! Ben je nog op zoek naar mooie shutters houten? Neem dan eens een kijkje bij Van Eyck!