Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten

Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten

Heeft u wel eens nagedacht over een uitvaartverzekering? Het is een onderwerp waar veel mensen niet graag over na willen denken. Om deze reden zien we dus helaas vaak in de praktijk ook dat mensen niet verzekerd zijn voor de kosten van hun begrafenis of crematie. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn voor de nabestaanden, die dan grotendeels zelf op moeten draaien voor de kosten, om toch een waardig afscheid te kunnen organiseren.

Waarom uitvaartverzekering?

De kosten na overlijden kunnen flink oplopen. Je hebt niet alleen te maken met de kosten van de begrafenis / crematie, maar ook met alles wat er omheen geregeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten van de kist, het vervoer, het afhuren van een zaal en alle koffie en dergelijke die geregeld moeten worden. Gemiddeld kost een uitvaart op dit moment zo’n €7.000.

Afsluiten uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je voor een relatief klein bedrag per maand ervoor zorgt dat jouw nabestaanden niet met enorme kosten komen te zitten. Uiteraard is het niet noodzakelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Als jij voldoende geld op jouw spaarrekening hebt staan, waardoor jouw erfgename hier de kosten van kunnen vergoeden, is het overbodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. In Nederland is een uitvaartverzekering ook niet verplicht.

Waar sluit ik een uitvaartverzekering af?

Er zijn enkele grote verzekeraars in Nederland die deze dienst aanbieden. Zo heb je Monuta, Yarden, Dela en Ardanta als grote spelers in de uitvaartbranche. Een uitvaartverzekering vergelijken is zeker de moeite waard.

Er zijn verschillende uitvaartverzorgers en ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Zo zie je dat verschillende bedrijven bijvoorbeeld veel meer geld uitkeren bij overlijden, als je garandeert dit ook te besteden bij het zelfde bedrijf. Er zit dus een verschil in het zogenoemde ‘natura uitvaartverzekering’ en het ‘kapitaal uitvaartverzekering’.

Bij een ‘natura’ verzekering verzeker je je voor een dienst die één van de verzekeraars gaat leveren, terwijl bij een ‘kapitaal’ verzekering het complete geldbedrag vrij komt voor de nabestaanden. Zij kunnen dan zelf bepalen bij wie ze het geld besteden.