Welke mogelijkheden heb je voor het bijhouden van je boekhouding?

Welke mogelijkheden heb je voor het bijhouden van je boekhouding?

Ben je recent als ondernemer begonnen? Of ben je met je onderneming behoorlijk hard aan het groeien? Ongeacht wat op dit moment je status als ondernemer is, heb je met bepaalde verplichtingen te maken. Zoals je ongetwijfeld weet, is één van de verplichtingen om voor een sluitende boekhouding te zorgen. Hoe kom je nou aan een sluitende boekhouding? Daar heb je in principe drie mogelijkheden voor. Deze drie mogelijkheden worden hieronder in het kort besproken.

Zelf de boekhouding bijhouden

Je kunt ervoor kiezen om helemaal zelf de boekhouding bij te houden. Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een Excel bestand waarin je alle inkomsten en uitgaven verwerkt. Dit klinkt wellicht handig, maar dat is het absoluut niet. Zeker als je met je bedrijf gaat groeien, is het veel te omslachtig om op deze manier zelf je boekhouding bij te houden. Daarnaast zijn er gemakkelijke factureringsystemen zoals bjvoorbeeld WeFact, waar je voor een paar euro per maand een groot deel van jouw facturatie automatisch kunt regelen.

Maak gebruik van software

Iets waar meer en meer ondernemers voor kiezen, is om gebruik van boekhoudsoftware te maken. Met een simpel boekhoudprogramma ben je in staat om snel en gemakkelijk je complete boekhouding bij te houden. Door dit boekhoudprogramma aan bijvoorbeeld je bankrekening te koppelen, ,kun je ook nog de nodige processen automatiseren. Dit gaat je alleen maar meer en meer tijd besparen. Groeit je bedrijf eigenlijk uit haar voegen? Dan is het niet meer al te handig om van een boekhoudprogramma gebruik te maken. Zo’n programma is in veel gevallen te simplistisch voor complexe boekhoudingen.

Besteed het uit aan een specialist

De beste keuze die je kunt maken, is om je boekhouding aan een specialist uit te besteden. Zo kun je je complete boekhouding aan een administratiekantoor uitbesteden, zoals Admiprofs. Bij een dergelijke partij ben je van een correcte service verzekerd. Je hebt zelf bovendien nergens meer omkijken naar, terwijl je van een sluitende boekhouding verzekerd bent. Uiteraard vraagt dit om een bepaalde investering. Deze investering verdien je echter weer terug. Een goed administratiekantoor weet namelijk precies hoe je bijvoorbeeld zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Ook bespaar je een heleboel tijd die je aan je eigen bedrijf kunt besteden.