Is dit een goede tijd om mijn huis te verkopen?

Is dit een goede tijd om mijn huis te verkopen?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de waarde van je huis en of het nu een goede tijd is om te verkopen.

In dit blogbericht bespreken we enkele van de belangrijkste punten om in gedachten te houden als je overweegt je huis te verkopen. Een concreet antwoord op deze vraag kunnen wij natuurlijk niet geven. Wij weten op dit moment niet wat het effect gaat zijn van de stijgende hypotheekrentes in combinatie met de schaarste van het aantal woningen.

Het blijft dus altijd een soort van 'gok' als je nu je huis wil verkopen. Wel weten we natuurlijk dat door de flinke stijging van de huizenprijzen de kans relatief klein is dat je op dit moment een gemiddeld huis met verlies verkoopt. Wil je dus winst maken op met je huis verkopen en bijvoorbeeld geen ander huis terug kopen? Dan kan dit een goede periode zijn. Hieronder vertellen we enkele algemene punten die van invloed kunnen zijn op de huizenprijs.

Huizenmarkt

De huizenmarkt is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van je huis. Als er meer vraag is naar huizen in jouw prijsklasse, is de kans groter dat je huis sneller zal verkopen en voor een hogere prijs. Om te bepalen of de huizenmarkt in jouw gebied gezond is, kun je onderzoek doen naar de verkoopstatistieken van huizen in jouw buurt. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Soms wel met 20% per jaar.

De staat van je huis

Als je huis in goede staat is, zal dit ook de waarde verhogen. Als je recente renovaties hebt uitgevoerd of als er een aantal kleine reparaties moeten worden uitgevoerd, is het verstandig om deze eerst uit te voeren alvorens het huis te verkopen. Dit kan ervoor zorgen dat je huis sneller verkoopt en voor een hogere prijs.

Interesse van kopers

Als er veel kopers zijn die geïnteresseerd zijn in je huis, is de kans groter dat je huis sneller verkoopt en voor een hogere prijs. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je huis in een gewilde buurt ligt of als je huis uniek is. Je kunt bijvoorbeeld eens een makelaar in de buurt bellen om te vragen hoe gewild de andere (verkochte) huizen in de buurt zijn geweest.