Hoe herstel je van een hardloopblessure

Hoe herstel je van een hardloopblessure

Een hardloopblessure is als kiespijn. Het doet pijn, maar als je het druk hebt met werk en het leven in het algemeen, is het gemakkelijk om de behandeling ervan uit te stellen totdat de pijn ondraaglijk wordt. Het goede nieuws is dat de meeste blessures kunnen worden behandeld door een paar dagen niet te lopen en dan langzaam en voorzichtig weer te gaan trainen. Maar als u zo snel mogelijk weer aan de slag wilt zonder verder letsel te riskeren, zijn er enkele stappen die u meteen kunt nemen:

Ga naar een sportarts

Als je een hardloopblessure hebt, kun je het beste naar een sportarts gaan. Een sportarts kan helpen bij de diagnose, behandeling en revalidatie. Hij of zij kan uw blessure beoordelen en bepalen of een operatie nodig is of dat het op een andere manier kan worden behandeld. Hij of zij kan ook fysiotherapie aanbevelen als onderdeel van uw behandelplan, dat waarschijnlijk ook het werken met een atletiektrainer zal omvatten. Het is de taak van deze persoon om ervoor te zorgen dat u volledig herstelt van uw blessure terwijl u veilig blijft trainen, zodat hetzelfde niet opnieuw gebeurt (dit is niet alleen belangrijk voor uw lichaam, maar ook voor de prestaties).

Foam roll dagelijks

De foam roller is een geweldig hulpmiddel om je te helpen herstellen van een blessure, en het is ook effectief om een goede hardloopvorm te behouden. De sleutel tot het gebruik van een foam roller is dat je hem op de juiste manier gebruikt - de volgende stappen helpen je daarbij:

Begin door op je rug te gaan liggen met de foam roller achter je. Plaats je handen om het bovenste deel van de foamrol en rol lichtjes op en neer zodat hij tegen het hele oppervlak van je rug drukt. Je moet dit voelen in de meeste van je rugspieren en op plaatsen waar ze aansluiten op andere spieren (zoals ribben).

Rol vervolgens elk been afzonderlijk uit. Ga op een zij liggen met de benen gestrekt voor u terwijl u in elke hand een uiteinde van de schuimrol vasthoudt (u kunt ze onder of boven u plaatsen). Beweeg langzaam op en neer langs elk been tot net onder kniehoogte; draai dan op de andere kant en herhaal het proces voor het andere been.

Gebruik tot slot nog een lang stuk (of twee) als er na het individueel uitrollen van beide benen nog gebieden zijn die aandacht nodig hebben, zoals de binnenkant van de dijen of de kuiten.

Verlaag de hardlooptijd.

Misschien moet u uw hardloopgewoonten veranderen. Als u al lange tijd hardloopt, bent u waarschijnlijk gewend dat elke dag of week een bepaalde tijd te doen. Als u echter met een blessure kampt, is dit niet het moment om uzelf door pijn en ongemak heen te duwen. In plaats daarvan is het belangrijk om de lengte van uw loopjes te verminderen tot ze weer hanteerbaar worden zonder extra schade te veroorzaken.

Indien mogelijk is het bij het herstel van een hardloopblessure ook nuttig om aan crosstraining te doen (zoals zwemmen of fietsen) terwijl u niet regelmatig kunt hardlopen. Dit houdt uw cardio op peil en voorkomt verveling door slechts één vorm van training, en helpt spieratrofie te voorkomen door die spieren ook tijdens de herstelperiode actief te houden!

Blessure-specifieke stretches.

Wanneer u herstelt van een blessure, is het belangrijk om specifieke rekoefeningen te doen voor de geblesseerde spier. Als uw quad geblesseerd is, wilt u uw hamstrings en quads in dezelfde richting rekken (zoals rug aan rug staan met een vriend en elkaars been naar hun lichaam toe trekken). Als uw kuit geblesseerd is, wilt u beide spieren in tegengestelde richting rekken (denk aan achteruit lopen op uw hielen). Als dat klinkt als veel werk - en laten we eerlijk zijn: dat is het ook - overweeg dan een personal trainer in te huren of lid te worden van een sportschool waar iemand anders voor u kan zorgen.

Hoewel dit een kwestie van gezond verstand lijkt, realiseren sommige mensen zich niet dat ze de andere spieren moeten rekken totdat ze al een tijdje geblesseerd zijn. Dus als dit thuis of op het werk gebeurt... dan weet hopelijk iedereen het nu!

Gebruik een massagepistool

Een massagepistool kan helpen bij het herstel van een hardloopblessure door ontstekingen te verminderen en de doorbloeding van het gebied te bevorderen, vaak veel beter dan andere soorten “rustigere massages” als Reiki massages. Dit kan helpen om pijn en zwelling te verminderen, en het genezingsproces te versnellen.  Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van een massagepistool moet worden gebruikt in combinatie met de juiste rek- en strekoefeningen om blessures op lange termijn te voorkomen. Bovendien mogen massagepistolen niet worden gebruikt op delen van het lichaam die gewond zijn of open wonden hebben. Ten slotte wordt aanbevolen een arts te raadplegen alvorens een massagepistool te gebruiken  om de veiligheid en het juiste gebruik te garanderen.