Een introductie tot oolong thee, voor de echte theeliefhebbers!

Een introductie tot oolong thee, voor de echte theeliefhebbers!

Oolong thee is een semi-fermenterende thee. Dat betekent dat de oxidatie van de thee wordt gestopt voordat het fermenteren kan beginnen. Het resultaat is een thee die lekkerder en milder smaakt dan zwarte thee en niet zo sterk als groene thee. De thee komt in verschillende verscheidenheden voor, die kunnen variëren in kleur, geur en smaak.

Hoe wordt oolong thee gemaakt?

Oolong thee wordt gemaakt van dezelfde theeplant (Camellia sinensis) als zwarte thee en groene thee. De theeplanten groeien in een koele, mistige omgeving. Nadat de theeplanten zijn geoogst, worden de bladeren gedroogd, vervolgens gewiegd en geblazen. Dit proces geeft de thee zijn unieke, lichte kruidige smaak.

Productie in China, Taiwan en Vietnam

Oolong thee, ook wel gekleurde thee of wulong thee genoemd, is een Chinese thee die tussen groene en zwarte thee in wordt geclassificeerd. Het is een oxidatieproduct van de camellia sinensis-plant en wordt geproduceerd in verschillende regio's van China, Taiwan en Vietnam. Het proces van oxidatie en fermentatie van oolong thee geeft de thee een unieke, gekruide smaak en geur. Deze thee is ontzettend populair in Zuidoost-Azië en wordt vaak gezien als een kruidige en sterk smakende thee.

Wat is de geschiedenis van oolong thee?

Oolong thee is afkomstig uit China, Vietnam en Taiwan. Het wordt al meer dan 800 jaar gedronken in China. Deze thee werd in China voor het eerst gemaakt door monniken in de Wuyi Mountains (de Wuyi Shan bergketen). De theeplanten in deze omgeving zijn uniek van smaak. Oolong thee is bovendien ook de nationale thee van Taiwan.

Wat zijn de voordelen van oolong thee?

Oolong thee bevat verschillende voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van cholesterol en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Oolong thee kan ook helpen bij het afvallen. Het bevat cafeïne, waardoor het je metabolisme versnelt en waardoor je meer vet verbrandt. Ook bevordert cafeïne de spijsvertering. Oolong thee bevat ook antioxidanten, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook bevordert Oolong thee de spijsvertering.

De werking van theine in oolong thee

Theine is een natuurlijke stof die voorkomt in oolong thee. Het helpt de spijsvertering, door het stimuleren van de maag en de darmen. Het drinken van oolong thee kan helpen voorkomen dat voedsel langer dan nodig in je maag blijft hangen, waardoor je minder kans hebt op indigestie of maagzuur.

De werking van antioxidanten in oolong thee

Oolong thee bevat ook catechines, een type antioxidant. Catechines kunnen helpen voorkomen dat cholesterol in je bloedstroom wordt afgezet, waardoor je risico op hart- en vaatziekten vermindert. Oolong thee kan ook helpen bij het voorkomen van borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Antioxidanten in oolong thee beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die schade kunnen toebrengen aan je cellen, weefsels en je DNA.

Theofylline in oolong thee

Oolong thee bevat theofylline, een stof dewelke helpt dat je lichaam meer vet verbrandt. Theofylline kan je stofwisseling verhogen, waardoor je meer calorieën verbrandt. Oolong thee bevat ook EGCG. EGCG kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vet verbrandt, en het kan ook helpen om je cholesterolgehalte te verlagen.