Dit zijn de belangrijkste wijnsoorten van Italië

Dit zijn de belangrijkste wijnsoorten van Italië

Italië is het thuisland van enkele van de beste wijnen ter wereld, en tientallen miljoenen Italianen genieten er elke dag van. Maar als u niet bekend bent met Italiaanse wijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar u moet beginnen. Om u op weg te helpen zijn er een paar dingen die u moet weten over de gevarieerde wijnindustrie van Italië.

Het eerste ding om in gedachten te houden is dat Italië niet een type of stijl van wijn die de markt domineert, zoals de Franse wijnen doen in Frankrijk, of Chileense wijnen in Chili bijvoorbeeld. Wat Italiaanse wijnen kenmerkt is hun diversiteit en variëteit, omdat ze uit het hele land komen - van regio's in de buurt van Zwitserland, in het noordwesten van Toscane, tot Sicilië op het zuidelijke deel van het eiland.

Wijnstreken in Italië

Italië is een betoverend land met een heerlijk klimaat en een gevarieerde geografie. Het biedt veel verschillende wijngebieden om te verkennen, elk met hun eigen kenmerken en smaken. Een van de beroemdste wijngebieden in Italië is de regio Veneto, die de provincies Verona, Vicenza, Padua en Venetië omvat. De wijnen hier staan vooral bekend om hun hoge zuurgraad en lage alcoholpercentage dat goed samengaat met eten. Andere wijngebieden zijn Campanië, Toscane, Piemonte, Umbrië en Apulië.

Campanië beslaat een groot gebied van wat ooit Terra Magna Campaniae werd genoemd, maar slechts een klein deel kan worden beschouwd als een wijnproducerend gebied. In deze regio worden druiven als de Aglianico en Greco Nero geven wijnen met een goede zuurgraad, de Falanghina-druiven geven frisse wijnen en Fiano-wijnen hebben een zeer hoog parfumgehalte

De Toscaanse regio is beroemd om zijn Chianti classico wijn die wel 5 jaar oud mag zijn voordat hij gebotteld wordt. De hoogste kwaliteit wijn uit deze regio wordt Super-Tuscan genoemd en bevat tot 15% Cabernet Sauvignon of Merlot.

Piemonte is bekend om zijn Barolo en Barbaresco wijnen die gemaakt worden van de Nebbiolo druif, terwijl de Barbera druiven voor enkele van de beste rode wijnen in Italië zorgen.

Wat zijn de belangrijkste wijnen van Italië

De belangrijkste wijnen van Italië zijn Chianti, Brunello, Amarone, en Prosecco.

Chianti

Chianti is een soort Italiaanse wijn die gewoonlijk rood, droog en vol van smaak is. Hij kan worden gemaakt van verschillende druivenrassen, waaronder Sangiovese Grosso (de belangrijkste cultivar), Canaiolo, Cabernet Sauvignon, en Merlot. Chianti is genoemd naar de middeleeuwse vesting waar de wijn vaak werd gedronken.

Brunello

Brunello is een soort Italiaanse wijn die ook de neiging heeft rood, droog en vol van smaak te zijn, maar met meer tannine dan Chianti. Hij is afkomstig uit de Montalcino streek en wordt volledig gemaakt van Sangiovese Grosso druiven. Hier kan je alle info vinden over deze prachtige wijnsoort.

Amarone

Amarone is een Italiaanse wijn die afkomstig is uit de Valpolicella regio. Hij wordt gemaakt van druiven die voor de gisting aan de lucht zijn gedroogd. Hierdoor is hij zoet en rijk, met een sterke smaak.

Prosecco

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die afkomstig is uit de regio Veneto. De beste Prosecco wijnen worden "DOCG" genoemd, wat dat ze gegarandeerd op traditionele wijze worden gemaakt. Prosecco wijnen zijn meestal zeer verfrissend en fris.

Enkele andere belangrijke wijnen van Italië zijn Moscato, Chianti Classico, Dolcetto, Bardolino, Recioto di Soave en Valpolice.